EN | NL

Superstraat

Wereldmuseum, Rotterdam

Vraag

De Superstraat is een bijzondere kindertentoonstelling die middels interactives laat kennismaken met verschillende culturen. Het was de eerste tentoonstelling waar het Wereldmuseum mee opende na de verbouwing. Het doel van het museum was een gezinsuitje te zijn dat tot de verbeelding spreekt en laat kennismaken met een klein handje uit de 175 nationaliteiten die Rotterdam rijk is. In een multiculturele ontdekkingstocht leren de kinderen zich te verplaatsen in de wereld van een ander. Door de buren te ontdekken, reis je door de wereld.

Oplossing

YiPP heeft 7 interactives voor de kindertentoonstelling gemaakt. In de te bezoeken ruimtes van de verschillende buren, brengen de interactives de ruimte tot leven. Zo sta je bij de muziektafel van Ouassim daadwerkelijk in zijn slaapkamerstudio en wordt in de toko van Ada met speciaal gemaakte handscanners geshopt voor het boodschappenspel. Door een nauwe samenwerking met het museum en de decorbouwers, sluiten de interactieve onderdelen naadloos aan op de tentoonstelling.

Wat is er gemaakt?

  • 7 interactives waaronder:
  • 1 interactieve projectie met ingescande kleurplaten
  • 1 muziektafel met interactieve projection mapping
  • 1 chatbox
  • 1 interactief tracking dansspel
  • X op maat gemaakte handscanners
  • 1 interactieve projectie op een boek d.m.v. sensoren
  • X touchscreens met RFID readers en fysieke ‘ingrediënten’

De ervaring

Het gezin wordt welkom geheten bij de burendag in de superstraat, de dag waarop zij de buren beter leren kennen. Buurtceremoniemeester Freddy, een medewerker van het museum, heet de bezoekers welkom en legt uit dat ze bij alle buren op bezoek mogen gaan.

De eerste ruimte waar de kinderen binnen stappen is de ruimte van Rodney. Hier mogen ze een carnavalskostuum ontwerpen met een kleurplaat. Ze plaatsen hun kleurplaat in een scanner, waarna hun ontwerp het scherm in komt dansen. Bij Rodney mogen ze ook nog een danslesje volgen, waarin ze Caribische dansmoves leren. Ze volgen de instructies op het scherm en krijgen achteraf hun eigen moves te zien.

De tocht wordt vervolgd met het boodschappen doen in de toko van Ada. Met een handscanner scannen ze alle producten van het boodschappenlijstje binnen het gegeven tijdsbestek. Na nog een paar interessante buren komen de kinderen bij Ouassim. Ze staan in zijn slaapkamerstudio en mogen op zijn muziektafel eigen muziek gaan maken. Er wordt op een fysiek mengpaneel een eigen beat gemaakt, inclusief een eigen songtekst, onder begeleiding van toffe visuals.

Aan het einde van de dag worden de kinderen geïnterviewd door Freddy. Wie woont er eigenlijk bij hen in de straat? Is daar ook wel eens burendag? Na de kindertentoonstelling gaan de kinderen een heel stuk wijzer over culturen en met een gestimuleerde nieuwsgierigheid terug naar hun eigen straat.


Wil je meer weten over Superstraat of kunnen we je bij een soortgelijk project helpen? Neem dan contact op met Wouter van der Zouwe (wouter.vanderzouwe@yipp.nl).

Credits: Fotografie door Superstraat Video door SinemaMaffia