EN | NL

De Kruispunt 3D collectie

woensdag 14 oktober 2020

Soms wil je gewoon een collectiestuk oppakken en aan een bezoeker overhandigen. Je wilt het ze van dichtbij laten zien, laten inspecteren en ze op details wijzen.

Het Wereldmuseum in Rotterdam heeft een grote collectie gedetailleerde, handgesneden, houten Asmat-schilden uit de provincie Papua. Door hun formaat en details zijn ze erg interessant om van dichtbij te bekijken en inspecteren. Maar met deze onvervangbare collectiestukken is dat geen goed idee. Daar hebben we een oplossing voor bedacht, waardoor de bezoeker nu de interactie aan kan gaan met een zeer gedetailleerde 3D scan. Maar hoe werkt het en hoe draagt ​​dit bij aan het verhaal?

Batik Schilden in het Wereldmuseum Rotterdam

Stap voor stap

Op locatie

Het werk op locatie gaat vrij snel. Het object wordt zorgvuldig neergelegd en er worden vanuit elke hoek foto's gemaakt. Het is belangrijk om voor een ​​mooie egale verlichting te zorgen, zodat alle details van het object goed zichtbaar zijn.

3D-model van de schilden

Reconstructie

Nu begint het magische gedeelte. De 3D-reconstructie wordt gedaan via een methode die photogrammetry heet. Elke foto wordt op duizenden punten vergeleken met elke andere foto. Zodra overeenkomsten zijn gevonden, kunnen ze via 'triangulation' een positie in de ruimte krijgen. Al deze punten vormen samen een zogenaamde point cloud, een weergave van het item in 3D. Als de originele foto's voldoende gedetailleerd zijn en je de software lang genoeg laat rekenen, kun je de kleinste details extraheren, tot aan kleine scheurtjes en inkepinkjes in het oppervlak van het schild.

Detail of de interactive at Wereldmuseum Rotterdam

Het tot leven brengen

In 3D software kan dit nieuw gereconstrueerde model worden behandeld zoals het echte object. Je kunt alle details bekijken en het (digitaal) verlichten zoals je wilt.

De Asmat-mensen versieren hun schilden met allerlei soorten figuren, maar voor buitenstaanders zijn ze vrij moeilijk te herkennen, vooral van een afstand. In de tentoonstelling worden de verschillende symbolen en hun betekenis getoond door hun vorm te volgen op het 3D-model. Speelse animaties, voorzien van een voice-over, laten de geschiedenis en betekenis van de symbolen zien. De bezoeker wordt zo langs verschillende aandachtspunten van het schild geleid.

Detail of a symbol

Tot slot

Mensen zijn vaak verbaasd over hoe gedetailleerd een goede 3D-scan kan zijn, en hoe sterk dit de ruimtelijke indruk van een 2D-afbeelding verbetert. Door de bezoeker verschillende aspecten aandachtig te laten bekijken, krijg je veel meer diepgang. 3D-reconstructies kunnen op veel manieren worden toegepast, en wij denken dat we er in de toekomst veel meer van zullen zien.

Heb je vragen? Mail met thomas.kole@yipp.nl