EN | NL

Koning opent nieuwe tentoonstelling Ereveld Loenen

woensdag 2 December 2020

Fotos: Rob Gieling Fotografie

Deze week opende Koning Willem-Alexander het nieuwe herdenkings- en educatiecentrum van Nationaal Ereveld Loenen. In de tentoonstelling focussen we op verhalen van Nederlandse oorlogsslachtoffers en de inzet van Nederlanders tijdens internationale (vredes)missies. Bezoekers ‘ontmoeten’ nabestaanden van oorlogsslachtoffers en komen meer te weten over de veteranen en de militaire missies waaraan Nederland een bijdrage heeft geleverd.

Op het ereveld in Loenen liggen bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers, elk met een eigen verhaal. Tijdens een bezoek aan het ereveld en de tentoonstelling in het nieuwe centrum worden deze verhalen zichtbaar. De Oorlogsgravenstichting wil met het delen van de verhalen overbrengen dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn.

Een screenshot van het missiescherm

Je vindt de militaire missies vanaf 1947 waaraan Nederland een bijdrage heeft geleverd. Naast een feitelijk overzicht van de missies komen ook persoonlijke verhalen van veteranen aan bod. Wat waren de overwegingen en afwegingen van Nederlandse militairen om in een ver land hun leven in de waagschaal te leggen? In de ruimte staat een interactieve touchscreentafel met daarop een grote wereldkaart. De tafel fungeert als een interactieve database van de missies waaraan Nederlandse militairen meededen tussen 1947 en nu. Bij een aantal missies kan ook een interview bekeken worden met een veteraan.