EN | NL

In het buitenland installeren tijdens een pandemie

dinsdag 4 mei 2021

Stel je eens voor, je hebt een project op een eiland ver weg in Zuidoost-Azië waar je een interactieve installatie moet installeren. Vanwege een pandemie is het onmogelijk om er naar toe te vliegen. Wat zou jij doen?

Voor het Borneo Cultureel Museum, gelegen in Kuching, hebben wij 9 interactieve applicaties gemaakt die straks zijn te bewonderen in de Children’s Gallery. Onder normale omstandigheden zouden we voor het installeren van de applicaties het museum persoonlijk bezoeken. We zouden dan enkele dagen de tijd nemen om de laatste aanpassingen en bugfixes uit te voeren en een play-trough te organiseren met de klant en museumbezoekers. Echter, vanwege de reisbeperkingen met betrekking tot covid en het tijdsverschil van 8 uur, is enige creativiteit nodig om met een alternatief installatie plan te komen.

Het installeren van een interactieve installatie op afstand

Interactive Trash Monster met body tracking

Wellicht denk je nu, maak gewoon een externe verbinding en installeer de software. Helaas is dit een stuk gecompliceerder. Waar eenvoudige applicaties alleen een touchscreen en een pc nodig hebben, hebben de interactives van de Children’s Gallery camera’s en meerdere sensoren die de installatie leuker maken om te spelen maar ook complexer en lastiger om op afstand te installeren. Dit komt doordat er meer fysieke acties op locatie nodig zijn om alles in te regelen. Zoals het afstellen van de gevoeligheid van de sensoren en encoders, het uitlijnen van de camera’s en het kalibreren van de body tracking.

Om deze installatie goed te laten verlopen is het daarom noodzakelijk dat er ogen, oren en handen fysiek aanwezig zijn. Gelukkig hebben wij hulp van een lokale hardware partij, die ons op locatie helpt. In onze vroege ochtend en bij hen in de late middag, voeren wij regelmatig videogesprekken waarbij zij ons op locatie helpen en fysiek vervangen. Via externe verbindingen volgen wij hun bewegingen waarop wij het systeem afstellen en via videogesprekken kunnen wij zien wat de bezoeker zal zien. Om er voor te zorgen dat wij zelfs na sluitingstijd door kunnen gaan met installeren, is er een camera geplaatst die de interactieve installaties overziet zodat wij door kunnen werken tijdens hun nacht. Dit allemaal om er voor te zorgen dat er zo veel mogelijk vooruitgang wordt geboekt en wij op weg zijn naar een perfecte oplevering! Nu hoeven we alleen nog maar te wachten tot het museum opengaat en we alles kunnen testen met publiek.

Met andere woorden; een installatie overzee midden in een pandemie is een beetje inefficiënt, maar wel interessant. Het omzeilen van de opgelegde beperkingen heeft ons creatieve en alternatieve inzichten opgeleverd. We laten ons niet tegenhouden en blijven kwalitatief hoogstaand werk leveren, pandemie of niet!

Childrens Wing tijdens de installatie