EN | NL

Groote Museum

Artis

Het Groote Museum is het nieuwe museum van Artis, waarvoor YIPP 10 interactives produceerde. Dit is geen standaard museum waar je dingen leert, maar het zorgt er vooral voor dat je vragen gaat stellen. Hoe ervaar je de wereld, wat is jouw plek in de natuur en ben je eigenlijk wel zo anders dan een chimpansee of een bosviooltje? De inhoud en vorm van de benodigde interactives stond vaak al vast. Het museumteam en ontwerpbureau hadden daar al mooie ideeën over. Maar de grote vraag was: hoe gaan we de bezoekers zelf aan het denken en experimenteren zetten zonder ze te veel te sturen?

Proces

De ontwikkeling van elke exhibit startten we met een soort filosofische discussie van 1 à 2 uur. Er werd gebrainstormd over hoe we de inhoud en vorm in een interactieve ervaring konden omzetten. Door prototypes te maken en dóór te ontwikkelen samen met het Groote Museum team ontstonden de uiteindelijke exhibits.
“Een aantal van onze exhibits hier zijn meer kunstwerken die vragen oproepen dan dat ze vertellen hoe alles exact in elkaar steekt. Dat is een vrijere en autonomere insteek dan bij bijvoorbeeld een science center, maar wel iets wat we erg bijzonder vinden om te doen!”
Wouter van der Zouwe (directeur YIPP)

De ervaring

De bezoekers worden in het Groote Museum vanaf binnenkomst tot aan de uitgang uitgedaagd al hun zintuigen in te zetten. Die worden geprikkeld door de verschillende interactieve ervaringen die het museum rijk is. Een interactieve animatie laat doormiddel van het trekken aan een touw, dat de navelstreng representeert, de evolutie van het leven zien. Je begint als pasgeboren baby en gaat via je grootouders en neanderthalers terug in de tijd, tot aan onze Last Universal Common Ancestor… Kijk je hierna nog steeds hetzelfde naar jouw rol in de wereld als voorheen? Een pratende plant neemt de bezoeker mee in diens belevingswereld. In de schaduw van de plant wordt dit verhaal ondersteund door projection mapping. Je ziet vlinders die stuifmeel komen halen en brengen, een knabbelende rups en wortels die onder de grond met elkaar communiceren. De plant vraagt zich dingen af over de mens, in plaats van andersom, en zet je zo aan het denken over de overeenkomsten en impact van plantenlevens en mensenlevens. Andere installaties prikkelen je geheugen, je vingertoppen, je gehoor en je verbeelding. Zoals altijd heeft YIPP esthetiek gecombineerd met geavanceerde technologie om de boodschap van het museum over te brengen. Het Groote Museum laat je in verwondering achter met meer vragen dan antwoorden, waardoor je misschien wel heel anders naar de natuur en mensen om je heen kijkt.


Wil je meer weten over het Groote Museum of kunnen we je bij een soortgelijk project helpen? Neem dan contact op met Wouter van der Zouwe (wouter.vanderzouwe@yipp.nl).

Credits:
Fotografie door het Groote Museum en YIPP
Video door YIPP