EN | NL

Roman Villa Museum

The Newt in Somerset, Castle Cary (UK)

Het Roman Villa Museum is gecentreerd rond een opgraving van een vierde-eeuwse Romeinse villa, op het landgoed The Newt, in Somerset (Verenigd Koninkrijk). De overblijfselen van Villa Ventorum zijn gedeeltelijk te zien, de rest ligt verborgen onder de grond. Er werd een modern nieuw museumgebouw gebouwd, dat erboven zweeft, waardoor je binnen op spectaculaire manier de opgraving kunt zien.

Naast het museum vol informatie en originele objecten is er een historische reconstructie gemaakt van Villa Ventorum. Deze reconstructie is uniek in de wereld, omdat deze met authentieke materialen en technieken is gemaakt. In het museum zijn objecten uit de tijd van de Romeinen in Engeland te zien. Bij het ontwerpen van de interactives voor deze tentoonstelling hadden we te maken met zeer specifieke eisen m.b.t. de onbetaalbare eeuwenoude objecten en het gloednieuwe gebouw. Dit maakte deze opdracht een echte uitdaging.

Interactief leren over het leven in de Romeinse Tijd

Roman Museum bestaat uit enorm veel interactiepunten. Het is de bedoeling dat de bezoekers op intuïtieve wijze de verschillende schermen kunnen bedienen en interactieve games spelen. Al doende ervaren ze zo hoe de Britse Romeinen leefden. We hebben het interaction design uitgedacht om te zorgen dat de bezoeker op een logische manier kan navigeren door de (beperkte) ruimte. En alles gaat in nauw samenspel met de 3D headphones van USOMO. Hierdoor kunnen de interactives in alle gewenste talen worden uitgevoerd.

Touchscreen interactives zonder tekst

Een bijkomende uitdaging was om alle interactives met touchscreen zonder tekst uit te voeren. Alle interactiepunten kunnen worden gestart door het aanraken van een lichtring, die in een custom-built module is geïntegreerd en via het netwerk contact zoekt met de YIPP server. Deze module, die 70x voorkomt, is een samenwerking van YIPP, Fiction Factory, Mansveld en kossmann.dejong.

De ervaring: 1700 jaar terug in de tijd

Het resultaat van ons interactieve design is dat bezoekers op hele verschillende manieren kunnen leren over de Romeinse villa en het dagelijks leven in de vierde eeuw na Christus. Zo is er een prachtig stuk Romeins mozaïek te zien, maar kan je ook trouwen óf scheiden op de Romeinse manier. Door te kiezen voor ‘trouwen’ of ‘scheiden’ krijg je informatie te horen over hoe dit in de Romeinse tijd ging. En je bezegelt je beslissing met een handdruk, zoals de Romeinen dat ook deden.

Een Romeins skelet leert de bezoekers over de gezondheid, zorg en manier van begraven in de vierde eeuw. Met een borsteltje veeg je op het transparante touchscreen het zand weg om het skelet bloot te leggen. Bij elk onderdeel is informatie te horen over het betreffende onderwerp.

Zo komen verschillende onderdelen uit het Britse Romeinse leven aan bod. Maak een Romeinse rechtszaak mee en beslis over het lot van de beklaagde. Experimenteer met Romeinse haarstijlen op jezelf en ontwerp een eigen munt met jouw gezicht erop! Op een interactief scherm kunnen bezoekers het lichaamshaar van een Romeins persoon verwijderen. Zo leer je over de mode van lichaamshaar en hoe de Romeinen hiermee omgingen. Je kunt een eigen fresco maken en leren over deze kunstvorm en de materialen die de Romeinen hiervoor gebruikten.

Al doende leer je over voedsel, handel, religie, mode: alles wat de Britse Romeinen vroeger belangrijk vonden en gedurende hun leven meemaakten.


Wil je meer weten over het Roman Museum of kunnen we je bij een soortgelijk project helpen? Neem dan contact op met Wouter Verbiest (wouter.verbiest@yipp.nl).

Pers:
The Times Magazine – 03-06-2022
How to build a Roman villa in the Somerset countryside

Meer over de architectuur:
Stonewood design