EN | NL

CERN

Genève, Zwitserland

Naast de thuisbasis van de CERN-deeltjesversneller vind je de Science Gateway, een iconisch, CO2-neutraal gebouw ontworpen door wereldberoemde architecten Renzo Piano Building Workshops.

Deze locatie in Genève, Zwitserland, is sinds kort ook open voor wetenschapsfans. Als een ode aan ontdekkingen, wetenschap en technologieën, is er op deze bekende plek onlangs een openbare toevoeging gerealiseerd die 300.000 tot 500.000 bezoekers per jaar zal trekken.

En met zo’n 17 kenmerkende interactives van YIPP genieten zowel jong en oud van deze door deeltjes aangedreven ontdekkingsreis.

De toegangspoort van de wetenschap

De tentoonstellingsruimtes van de Science Gateway zijn gehuisvest in buisvormige constructies, verbonden door zwevende bruggen van glas. Twee van die buizen hebben een uniek perspectief: Exploring the Unknown (ontdek het ongewisse) toont kunstwerken geïnspireerd door CERN-onderzoeken, terwijl Back to the Big Bang (terug naar de oerknal) kijkt naar deeltjesherkenning sinds het begin van ons universum.

In deze tweede, grotere ruimte zijn de meeste interactives van YIPP te vinden. Het onderzoek naar de reis van deeltjes vanaf hun prille begin tot nu, is nogal omvangrijk. Daarom koos YIPP ervoor de reis op te delen in overzichtelijke units, wat resulteerde in maar liefst 17 verschillende multimedia-installaties en games.

Een verkenning van tijd en ruimte

Bij binnenkomst worden bezoekers begroet door een groot scherm met een teaservideo. Dit is de eerste introductie van het universum waarin ze zich bevinden. Tegelijkertijd wordt getoond hoe je als bezoeker zelf uit sterrenstof bestaat.

Overal vind je interactieve elementen variërend van touchscreen-tablets met informatie tot de Spark Chamber, wat enigszins doet denken aan de beroemde tijdbuigscène van Interstellar – er is toch geen betere manier om de vonken veroorzaakt door kosmische straling te beleven?

Natuurlijk is de bekendste ontdekking van CERN, het Higgsdeeltje, ook prominent aanwezig.

Op naar de sterren, en daar voorbij!

Weten wat daar voorbij ligt? Loop dan een stukje verder. De gebogen wanden van de buisvormige tentoonstellingsruimte bieden een leuke manier om verschillende aspecten van ons universum te projecteren, inclusief sterren, sterrenstelsels en nevels.

Benieuwd hoe een astronoom te werk gaat? Redshift is een telescoopachtig instrument waarmee je naar hele verre sterrenstelsels kijkt en meet hoe snel ze van ons af bewegen. We analyseren hun lichtspectrum om de afstand tot een onderwerp te bepalen. Hoe verder weg het is, des te dichter bij het rode spectrum. Is ons universum aan het krimpen of juist aan het uitdijen?

Wil je de exacte afstand van jouw huis tot de dichtstbijzijnde ster bepalen? Parallax biedt een manier om dit te meten. Draai en kantel een scherm om het precies goed uit te lijnen. Aan de hand van geluiden kun je de afstand tot je favoriete ster bepalen.

Misschien word je de volgende ontdekker van een exoplaneet. Ontdek nieuw leven door naar sterren te kijken en meet hun lichtintensiteit. Lijkt een ster te knipperen? Er kan een planeet omheen cirkelen, net zoals de aarde en ons kosmische systeem om onze ster, de zon, cirkelen.

De oerknaltheorie

In het derde deel van de ruimte worden bezoekers uitgenodigd een kijkje te nemen naar kleine dingen die groot werden, de bouwstenen van ons bestaan.

Hier was het een uitdaging om alles wetenschappelijk accuraat te houden maar tegelijkertijd interessant en begrijpelijk voor bezoekers. In samenwerking met de specialisten van CERN en het team van Tinker Imagineers creëerde YIPP installaties op basis van de onderzoeken die binnen het instituut plaatsvinden.

Enkele vragen die aan bod komen zijn: Wat is een proton en hoe kunnen we ze mengen? Hoe kunnen we antimaterie produceren en opslaan? En wat betekent E=MC2 nou echt voor ons?

Een Nederlandse tintje

YIPP was een van de vier creatieve studio's die de Europese pitch voor de “CERN Science Gateway lot 2” mocht uitvoeren in een consortium met Tinker Imagineers, BRUNS en Mansveld. Deze volledig Nederlandse line-up werkte samen met het team van CERN aan concepten, ontwerpen, bouwen en installeren in Genève.

Van de verbluffende architectuur tot de reeks onderwerpen en het overvloed aan interactieve activiteiten, YIPP is erg trots om deel uit te maken van deze eerste echte poging van CERN om zijn deuren te openen voor het publiek in de vorm van een bezoekerscentrum. Een must-visit voor elke wetenschapsliefhebber.


Wil je meer weten over dit project of kunnen we je bij een soortgelijk project helpen? Neem dan contact op met Wouter Verbiest (wouter.verbiest@yipp.nl).