AI Paviljoen Experimenta
Heilbronn, Duitsland
Waar komt kunstmatige intelligentie vandaan? Wat kun je er mee en wat kun je er van verwachten in de toekomst? In het nieuwe paviljoen van Experimenta kom je erachter.
AI uit de kunst
Experimenta verrijkt zijn aanbod met een tentoonstelling over AI in een heel nieuw paviljoen. Hier kun je zelf aan de slag met kunstmatige intelligentie (AI). Samen met AI schilder je een schilderij of schrijf je een gedicht. Goed gelukt? Dan neem je het als souvenir mee naar huis!
Altijd actueel
Artificiële intelligentie ontstond niet zomaar uit het niets. In het AI Paviljoen kom je in aanraking met de vele technologische innovaties die hier voor zijn ingezet. In deze tentoonstelling vind je de innovaties van het heden en verleden én kijk je vast vooruit naar de toekomst.
YIPP ging de grote uitdaging aan om een tentoonstelling te ontwerpen die langere tijd actueel zou blijven. Knap lastig want dit onderwerp ontwikkelt zich met grote snelheid. In plaats van de welbekende AI-applicaties die iedereen weleens op hun telefoon heeft gebruikt, wordt in het paviljoen de nadruk gelegd op wat AI is en hoe het werkt.
Geen dagelijkse AI toepassingen
Bezoekers maken kennis met speelse interactives waarin het fysieke en digitale spel worden gecombineerd. Deze AI-toepassingen zijn anders dan de AI-toepassingen die je thuis of in je dagelijks leven tegen komt. Zo worden bezoekers uitgenodigd om een gedicht te maken door het plaatsen van fysieke fiches in een ‘machine’. En te spelen met een aangepaste versie van de klassieker ‘vier op een rij’ waarbij je tegen de AI speelt. Benieuwd hoe een ‘neural net’ werkt? Daar kom je achter met een presentatie in een holobox.
Een andere unieke toevoeging in deze tentoonstelling is dat het licht en geluid in de ruimte worden beïnvloed door live data met behulp van ChatGPT. Zo zijn het weer, het aantal bezoekers en de input vanuit verschillende interactives in het paviljoen van invloed op de soundscape dat je hoort.
Wil je meer weten over dit project of kunnen we je bij een soortgelijk project helpen? Neem dan contact op met Wouter Verbiest (wouter.verbiest@yipp.nl).