EN | NL

EXPERIMENTA

Heilbronn, Duitsland

Vraag

Experimenta is het nieuwe, grootste wetenschapscentrum in Duitsland. Met maar liefst 1.800 vierkante meter en 65 multimedia onderdelen was het vullen van de twee nieuwe expositieruimtes een groot, langdurig project. Natuurlijk stond de opening vast dus was het van belang om in een volledig nieuw gebouw met experimentele architectuur binnen budget en planning kwalitatieve, duurzame interactives op te leveren.

Oplossing

Drie jaar voor de opening zijn we gestart met haalbaarheidsstudies en berekeningen. Na grondige voorbereidingen hebben we in de productiefase gemiddeld 8 interactives per maand gerealiseerd. Technisch hebben we onder andere eyetracking, high speed camera’s en gezichtsherkenning ingezet om de exposities over materiaal (Stoffwechsel) en de wereld (Weltblick) tot leven te laten komen.

Wat is er geleverd?

  • 65 multimedia onderdelen in 1.800 m² expositieruimte
  • 2D en 3D games
  • Augmented / Mixed Reality ervaringen
  • 1 High speed camera interactive
  • 1 interactive gebaseerd op eyetracking
  • 1 interactive met gezichtsherkenning
  • 1 exhibit waarbij de bezoeker als hologram verschijnt in een holoboxDe ervaring

De opvallende architectuur van Experimenta trekt de bezoekers naar binnen. Op de tweede en derde verdieping ontdekken ze bij de exposities Stoffwechsel en Weltblick onder andere wat er gebeurt tijdens een car crash, hoe je het onzichtbare zichtbaar maakt en of het waar is dat een boterham altijd op de besmeerde kant valt.

Bezoekers vallen van de ene verbazing in de andere. Zo kunnen ze van zichzelf een hologram maken. Drie camera’s nemen hen op en door middel van een holobox zien de bezoekers zichzelf terug. Een andere interactive is ‘Where’s the panda?’. Terwijl bezoekers een zoekplaat oplossen, worden hun ogen gevolgd met eyetracking. Hoe zoeken ze eigenlijk? Met een patroon of lukraak?

Hoe valt een druppel uit een kraan? Bezoekers kunnen dit met een high speed camera opnemen en in superslowmotion afspelen. Daarnaast valt te ontdekken dat je muziek kunt maken met planten, er met elke vergroting meer van de wereld te ontdekken valt of hoe je een gestrande ballonvaarder kan redden door middel van verschillende soorten kaarten.


Wil je meer weten over EXPERIMENTA of kunnen we je bij een soortgelijk project helpen? Neem dan contact op met Wouter Verbiest (wouter.verbiest@yipp.nl).