Sonnenborgh app
Utrecht
Vraag
De Sonnenborgh app daagt jonge bezoekers uit hun eigen onderzoek te doen. Bij museum en sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht werd vroeger de tijd gemeten, maar tegenwoordig wil Sonnenborgh bezoekers hun historie en wetenschappelijke achtergrond bijbrengen. Daarbij is het van belang de ruimte van dit kleine museum zo optimaal mogelijk wordt benut. Als sterrenwacht wil Sonneborgh haar bezoekers graag laten zien wat zij niet kunnen waarnemen met het blote oog.
Oplossing
Met een op maat gemaakte app die onder andere iBeacons en Augmented Reality gebruikt wordt de fysieke ruimte met het virtuele verbonden. Met de tablet horizontaal in de handen, worden kinderen en jongeren van 12 jaar en ouder meegenomen op een speelse tour in de rol van wetenschapper. Objecten komen tot leven met de teksten van jeugdschrijver Marc ter Horst, animaties en spellen. Voor volwassen bezoekers kan de tablet ook verticaal gedraaid worden, om historische informatie te kunnen lezen. Zo maakt de Sonnenborgh app de historie en wetenschappelijke achtergrond toegankelijk voor twee doelgroepen tegelijkertijd.
Wat is er gemaakt?
- Een app die gebruik maakt van iBeacons en Augmented Reality
De ervaring
Bij binnenkomst van museum en sterrenwacht Sonnenborgh krijgen bezoekers een tablet aangereikt: deze zal hun museumgids zijn. Met de tablet horizontaal in de handen schuiven ze een menu uit waarin alle te exploreren onderwerpen aan te klikken zijn. De kinderen houden de tablet boven hun hoofd om een selfie van zichzelf te maken en beginnen dan aan hun tocht vol vragen en uitdagingen. Hoe snel reizen wij door het heelal? Ben jij gemaakt van sterrenstof?
Terwijl de kinderen met de tablet een foto te maken van de zon, waarna ze een speelse les over de elementen in de zon krijgen of in de Meridiaan zaal uitvogelen waar de zon staat om 14:30 uur, kantelen de ouders hun tablet verticaal. Door de plattegrond van de ruimte heen zien zij een afbeelding van hoe deze zaal er in het verleden uitzag. Rustig lezen ze de historische informatie door.
Als afsluiter van de dag zetten de kinderen aan een bureautje met verschillende bouwelementen een kleine satelliet in elkaar. Vervolgens kunnen ze deze ook nog op zien stijgen via de tablet! Na een dagje onderzoeken, vragen stellen en heel veel speels leren, voelen de kinderen zich ware wetenschappers.
Wil je meer weten over de Sonneborgh app of kunnen we je bij een soortgelijk project helpen? Neem dan contact op met Wouter Verbiest (wouter.verbiest@yipp.nl).